Friday, 4 September 2015

Mukjizat Al-Quran
Okay baik , hari ni ana nak bawak tajuk mukjizat. Straight to the point la nah , ana cerita terus mukjizat Al Quran. Al Quran mempunyai banyak mukjizat antaranya dari segi isi kandungan , bahasa , sains dan banyak lagi. Mukjizat Al-Quran dari segi balaghah atau gaya bahasa ni amat unik dan bilamana Al-Quran diturunkan pada junjungan mulia Nabi ﷺ , ketika itu kemuncak sastera tamadun Arab dan Al-Quran telah mengalahkan semua kehebatan itu.

Bahasa Al-Quran amat tinggi sehinggakan sesetengah orang kafir bilamana mendengar ayat ayat suci Allah سبحانه وتعالى boleh terpaku , terkejut , tersentak , tergamam , terkentut. Ehh , orang kafir kentut ka ? Okay hambar. Sambung balik. Semua sedia maklum kisah Utbah ? Ana bawak kisah Utbah ni sebab ianya lawak pada zahirnya tapi mendalam pengajarannya.

Suatu hari set kapiaq (kafir) abu jahal and the geng dah buat satu surat pekeliling. Siapa yang dapat bunuh Muhammad (Nabi Muhammad ﷺ ) maka dia boleh dapat title legend atau pun boleh dapat CIC punya pangkat kalau ikut blackshot dan level 25 bagi dota. Maknanya si pembunuh akan disanjung la. Jadi mai la si Utbah ni dok buat star dok buat hero nakpi bunuh Nabi Muhammad ﷺ. Tahu jadi apa ?

Lalu si Utbah yang buat star ni pun tanya la "Muhammad ni macam mana orang dia ? Apa dia dah buat kat nenek moyang kita ? Sat dia aku nanti pi cari dia aku nanti sesah dia sampai mati" Utbah memang geram dengan Nabi Muhammad ﷺ. Lalu dia pun pi cari Nabi ﷺ dan dia sudah jumpa Nabi ﷺ. Dia tanya "hang ka Muhammad ? Apa hang dok buat kacau kat Mekah ni ? Hang bawak ajaran apa ni ?" As usual Nabi ﷺ tenang ja. Nabi pun mula baca ayat Fusilat 1-10. Di hujung ayat tu Allah berfirman kalau sapa tolak Allah سبحانه وتعالى dan Rasulullah ﷺ maka dia akan senasib macam kaum 'Ad dan Tsamud. Bila habis Nabi ﷺ baca tu , Utbah sudah 'jem'. System otak dia sudah down. Dia ibarat di 'first blood' oleh Rasulullah ﷺ. Lepastu dia pun blah dari situ dan dia masih dalam keadaan yang 'heng'.

Lepastu dia pun pi balik kat ijtimak abu jahal and the geng tu. Skuad abu jahal ni seronok la nampak Utbah ni mai balik kat depa. Depa pun tanya Utbah "haaa macam mana macam mana ? Hang bunuh tak Muhammad ? Hang pancung tak ? Apa lagi hang buat ?". Depa taktau Utbah ni tengah 'heng' lagi. Utbah ni pun habaq la "aku aaa aku aaa". Abu jahal hangat hati dah. "Hang dok aaa aaa apa. Habaq la lekaih hang buat apa dekat Muhammad ?"

Utbah yang masih 'heng' tu pun habaq kat abu jahal semua. "Aku pi dekat Muhammad , aku maki dia 4 kilo semua. Lepastu kan"

"Lepastu lepastu?" Abu jahal eksaited. "Lepastu dia tak cakap apa. Dia baca satu benda. Bukan pantun , bukan gurindam, bukan prosa tradisional tapi dia kata kalau kita kacau dia , kita nanti jadi macam 'Ad dengan Tsamud. Aku rasa kita takyah kacau dia la"

Abu jahal dengan tu memang tebakaq troih la. Hang kata hang nak bunuh Muhammad lepastu hg buat macam ni. Apa hang ni. Lalu Utbah pun blah dari situ dengan kepala yang syntax error.

Pengajaran yang kita boleh ambik ialah kita ni masih diberi nikmat oleh Allah سبحانه وتعالى bila mana kita baca AlQuran kita dapat paham dan amal. Tengok orang kafir bilamana Allah سبحانه وتعالى tak beri hidayah pada mereka , baca la surah apa pun tetap keras hati. Sama la macam kita hari ni. Kita pun kadang kadang lawan Allah سبحانه وتعالى lawan Nabi ﷺ , sama ada sedar ataupun tidak. Itu masalah masing masing , yang penting ialah kita perlu bersyukur dengan nikmat islam yang kita dapat. Al Quran yg ada sehingga hari ni dengan mukjizat yang ada padanya amatlah berharga bagi kita umat Islam. Tapi kita Quran pun letak dalam almari , dalam beg usung merata , bacanya haram pun tak. Moga kita dikurniakan sifat istiqamah dalam membaca dan ambil ibrah daripada ayat Allah سبحانه وتعالى.

No comments:

Post a Comment